Eerste elektrische eend op kenteken; de 2CVolt

AUTOPRIMEUR: EERSTE ELEKTRISCHE EEND OP KENTEKEN!

De eerste 2CV die omgebouwd is tot een elektrische auto is een primeur in autoland. Op 14 december 2009 is de zogenaamde ‘2CVolt’ door de RDW te Waddinxveen goedgekeurd; het gewijzigde kenteken is inmiddels binnen. Voor zover bekend, is dit de eerste oldtimer die is omgebouwd tot een elektrische auto en op kenteken is gewijzigd.

De 2CVolt heeft een actieradius van zeventig kilometer en een (berekende) topsnelheid van 120 km/uur. De laadtijd van de accu’s bedraagt (slechts) drie uur. De benzinemotor is vervangen door een elektrische borstelloze en onderhoudsvrije motor en de benzinetank is vervangen door de laatste generatie polymeer lithium-ion accu’s. Hierdoor komen geen schadelijke uitlaatgassen vrij, waardoor er minder overlast voor de direct omgeving is. Omdat hij geen geluidsoverlast veroorzaakt, rijdt hij heerlijk rustig en comfortabel. Eigenaar, conceptontwikkelaar en systeemontwerper van de 2CVolt is Albert de Gier van Albertronic, tevens ontwikkelaar van 123ignition, een hi-tech computergestuurd ontstekingssysteem.

Inbouwer van de motor en begeleider van RDW keuring ‘wijziging brandstofcode’ is Leen de Bodt, eigenaar van Leen APK, een APK station dat gericht is op het keuren van oldtimers, bijzondere auto’s en auto’s van klanten die zelf het onderhoud van hun auto verzorgen.

Gelijk met het omkeuren van de elektrische eend heeft Leen ook zijn eigen ‘Gammel Trophy’ 2CV laten keuren (wijziging motor). In deze eend is een 2 cylinder BMW motorfietsblok gebouwd, met een cilinderinhoud van 1100 cc en een vermogen van 66 kW. De topsnelheid is hiermee van 120 km/uur gestegen naar een waarde die ook op de Duitse autobaan nog niet gehaald is.

2CVolt

Update: vanaf 1 juli 2011 is ZEVparts.nl online! Op de site van ZEVparts geeft Leen veel praktische en realistische informatie die u zeker zult kunnen gebruiken wanneer u een eigen ‘Zero Emission Vehicle’ oftwel elektrisch aangedreven auto wilt bouwen. In de loop der tijd zal onze webshop worden gevuld met meer en meer producten die u toe kunt passen in uw eigen ombouwproject.

Op andere sites en forums zijn ook artikelen over de 2CVolt verschenen:
www.icar.nl
www.zerauto.nl
www.oldtimernieuws.nl
forum.2cv.nl
Voor meer informatie: Leen APK Leen de Bodt tel.: 0182 – 678740 www.leenapk.nl

Plaats een reactie